Innovation eller irritation?

27. november 2015

Har du set PA Consulting’s seneste innovationsrapport? Blev du også overrasket over, hvor mange ideer, der fejler af grunde, som nemt kunne være undgået?

Med rapporten understreger PA Consulting, at innovation er en særlig disciplin. Og ikke mindst vigtigheden af at vide, hvordan man mestrer den.

Rapporten er baseret på en stor international undersøgelse, hvor 750 senior executives fordelt på 15 lande har deltaget. Her afsløres, at mange organisationer taber deres bedste idéer på gulvet. Hele 47% af de adspurgte ledere beskriver deres innovative tiltag som “dyre fejl”, mens man hos 50% af organisationerne ser, at virkelig gode idéer fejler af grunde, som kunne være undgået.

Forbinder du også innovative tiltag med dyre fejl?

Har du også set fantastiske idéer gå til grunde? Det tænkte jeg nok. Igennem mine godt 15 år som leder og rådgiver har jeg også set rasende gode idéer floppe (og nogle af dem var endda mine egne).

Dyre lærepenge? Ja, bestemt! Hvorfor er det så, at innovation og forandring typisk fejler? Lad os se, hvad vi kan lære af PA Consulting’s rapport.

De fem største grunde til at innovationsprojekter fejler:

  1. Frygt. Over halvdelen af de adspurgte angiver frygt som den største barriere for innovation. Især, når det handler om at kaste sig ud i projekter med stort potentiale, da det også forbindes med stor risiko.
  2. Manglende fokus. Generelt er der mere snak om innovation end konkret handling. De mangler en klar strategi for, hvordan man sætter handling bag ordene.
  3. Udfordringer med at udvikle idéerne. Det er svært for virksomhederne at udvikle den gode idé fra lille til stor skala.
  4. Manglende redskaber til at måle ROI. Det er svært at finde den rigtige model til at identificere den gode idé baseret på gængse metoder og samtidig bevare det innovative mindset.
  5. Manglende villighed til at investere. Der mangler ressourcer i form af budget, personer eller evner til at bakke forandringerne op.

Sådan.

Frygt. Manglende værktøjer til at omsætte strategi til handling. Jeg lader den lige stå et øjeblik… Hvad synes du om det? Men nok vigtigst: Hvad kan vi gøre ved det?

Vi må lære det!

  • Lære at overvinde vores frygt for det, vi ikke kender endnu, og det vi ikke kan gennemskue helt.
  • Lære at udvikle en strategi, som er designet til handling, så alle medarbejdere ved præcis, hvordan de kan byde ind.
  • Lære at anvende metoder, hvor vi involverer flere i at identificere og udvikle nye idéer og løsninger, så vi styrker vores innovationskraft.
  • Lære at fokusere mere på eksekvering, konkret at afprøve nye ideer og løsninger, så vi hurtigt kan vurdere, om de tilfører værdi – skal droppes eller gå i drift.
  • Lære at identificere de ressourcer, der skal til, for at vi kommer helt i mål. Her er det min erfaring, at ressourcerne er lige ude foran døren, vi skal bare gøre os langt mere umage med at aktivere dem.

Undgå at store muligheder går tabt

Med mere end 10 års erfaring i at rådgive ledere og projektledere i at drive forandringsprojekter, er mit bud, at det kræver ”et skifte” i både mindset og metoder, hvis vi skal lykkes med at engagere medarbejderne i vigtige forandringer – og bygge en innovationskultur omkring os.

Med Handlingsledelse får du præcis den indsigt og de metoder og værktøjer, du skal bruge for at lave det skifte. Du lærer, hvordan du integrerer et innovativt mindset i din ledelsesstil, og hvordan du skaber åbne og involverende forandringsprocesser – uden at miste styringen.

Vil du også være ekspert i handlingsledelse?

Så tilbyder jeg netop nu en 1-dags Master Class i Handlingsledelse, så du kan gå hjem og sætte i værk med det samme.

Nysgerrig?

Klik her og se program for Master Class i Handlingsledelse

PS: Er du blandt de rigtig, rigtig nysgerrige, så læs selv PA Consultings rapport.