Skip to main content

Fremtiden kalder på bedre ledelse, ikke på mere (af den samme) ledelse. Den kalder på fladere og medledende organisationer, ikke på mere hierarki og træge beslutningsprocesser. Men det er svært at skabe bevægelser, der puffer ledelse og organisationer ind i fremtiden, ikke mindst i en virkelighed, hvor vi er ved at drukne i kompleksitet og uforudsigelighed. Et modtræk er, at vi i ledergruppen finder modet til at arbejde med forsimpling – mere bevidst og professionelt.

Forsimpling er en form for mental smutvej, som også bliver kaldt for heuristikker i fagkredse. Begrebet kan forklares som simple tommelfingerregler eller problemløsningsstrategier, som gør os i stand til at sortere i mulige løsninger, så vi står tilbage med færre alternativer at forholde os til. Heuristikker er i udgangspunktet baseret på tidligere oplevelser og erfaringer, som vi omsætter til simple tommelfingerregler, der kan hjælpe os med at træffe beslutninger, vurdere og handle i en konkret situation. Det er menneskeligt, helt normalt, ofte nødvendigt og noget, vi alle sammen gør – både som menneske og som leder.

Vi forsimpler hele tiden

Vi kender det fra supermarkedet, hvor vi en travl onsdag, alt for sent på eftermiddagen, skal træffe beslutninger om, hvad familien skal spise til aften. Her forsimpler vi de mange muligheder ved at lytte til vores indre tommelfingerregel: ”Det skal kunne laves på 30 minutter”, ”det skal være sundt”, ”det skal være noget, børnene kan lide” eller noget helt fjerde.

Det samme sker, når vi som ledere skal vælge, hvem der skal lede det næste projekt? Hvem vi skal ansætte som vores nye IT-konsulent? Eller hvordan vi lykkes med næste forandring? Vi har brug for at reducere valgmuligheder og vise handlekraft og kommer naturligt til at læne os op ad tidligere erfaringer og dermed tommelfingerregler, fordi de virkede sidst: Vi vælger Hanne som projektleder, fordi hun altid leverer resultater, vi ansætter en IT-konsulent med en uddannelsesprofil, som vi kender, og vi præsenterer en gennemarbejdet forandringsplan, fordi det gav os oplevelsen af at kunne styre processen sidste gang.

Strategisk og bevidst forsimpling – et kraftfuldt lederværktøj

Pointen er, at vi allerede bruger forsimpling som en metode til at håndtere kompleksitet og uforudsigelighed i ledelse. Det er et kraftfuldt værktøj, når vi skal have noget til at ske.

Faren er, at vi ofte bruger tommelfingerreglerne ubevidst, hvilket kan fastholde os i gamle ledelsesvaner og mønstre, som måske ikke længere er hensigtsmæssige. Måske skal ledergrupper udfordre sig selv og hinanden ved at arbejde med forsimpling, nu vi alligevel forsimpler? Forsimplinger kan være én af de brikker, der bidrager til at skabe de bevægelser, som skubber organisationen over i fremtiden.

Hvis vi fx vil af-hierarkisere vores organisation, så kunne vi formulere tommelfingerregler, der understøtter en bevægelse mod en fladere og mere medledende organisation. Lad os vende tilbage til de tre tidligere eksempler, så kunne tommelfingerreglerne lyde:

  • Vi udpeger den projektleder, der er bedst kvalificeret til det konkrete projekt. (Tommelfingerregel: Opgaven sættes over ”det sikre valg”).
  • Vi ansætter IT-konsulenter med fokus på relationskompetence.
    (Tommelfingerregel: Arbejdsfællesskabers samarbejdsevne sættes over individuelle kompetencer).
  • Vi involverer medarbejderne i forandringsarbejdet.
    (Tommelfingerregel: Medarbejderinddragelse og indflydelse sættes over plan og styring).

Et modtræk mod kompleksitetens lune

I dag er forandringer og pludseligheder blevet den stabile faktor, og netop derfor er en af de vigtigste ledelsesopgaver at forsimple, prioritere og fastholde fokus på det vigtigste – og at bruge det som en bevidst strategi til at håndtere kompleksitet på, selvom vi godt ved, at der foregår alle mulige andre ting rundt om i organisationen.

Uanset hvad, kan det være en god øvelse at drøfte de tommelfingerregler, som ledergruppen træffer beslutninger, vurderer og handler ud fra, da det vil tydeliggøre de antagelser og logikker, der er på spil, og om de reelt skubber jer over i fremtiden. Det kræver en særlig ledelsesopmærksomhed, hvor man sammen forholder sig til:

Spørgsmål vedr. fremtiden og den ønskede bevægelse:

  • Hvilke trends ser og mærker vi? Hvilken fremtid ser vi ind i?
  • Hvilken betydning kunne det få for os, for vores forretningsmodel eller vores kerneopgave?
  • Hvilken slags organisation kræver det? Hvilke bevægelser skal vi have sat i gang?

Spørgsmål vedr. tommelfingerreglerne, der skal lede os derhen:

  • Hvilke antagelser og logikker ligger bag de tommelfingerregler, vi leder ud fra i dag?
  • Understøtter de den organisation og de bevægelser, vi har brug for i fremtiden?
  • Hvis ikke, kan vi formulere nogle nye forsimplede tommelfingerregler, der puffer os i den ønskede retning?

Selvfølgelig findes der ingen ”one-size-fits-all”-løsning, og de forsimplende tommelfingerregler, der fungerer i én ledergruppe og én organisation, gør det langt fra nødvendigvis i en anden.

Vil du vide mere?

Ønsker du og din ledergruppe mere viden om, hvad tidens ændrede vilkår betyder for jer? Og har du lyst til konkrete input til, hvordan I med strategisk forsimpling som en af nøglerne kan bane vejen for en organisation, som er ”fit for humans” og rustet til fremtiden?

Så kan jeg bookes til foredrag, kurser og oplæg. Du er meget velkommen til at kontakte mig direkte på heidi@handlingsledelse.dk eller på 22634455.