Skip to main content

Én ting står klart ved ethvert årsskifte. Vi gør året op, visker tavlen ren og forbereder os på det nye og det ukendte. Lederlivet er igen blevet en tand mere komplekst – og det nye år kræver (igen) noget andet af os.

Hvad kræver lederlivet af dig næste år?

Ydmyghed? Læs videre – og tjek om ydmyghed er det nye buzzword eller der er noget om snakken?

Det er ingen hemmelighed, at livet i de fleste organisationer er blevet mere komplekst, og ledelsesopgaven mere udfordrende. Du skal typisk navigere på tværs af flere agendaer, interesser og forandringer – og samtidig levere nye løsninger konstant. Derfor er du mere end nogensinde blevet afhængig af dine medarbejdere og deres handlekraft. Så, hvordan får du involveret dine medarbejdere i at udvikle succesfulde løsninger? – og undgå ressourcekrævende fejl?

Det gør du ved at stille de rigtige spørgsmål og opbygge relationer! Pointen er, at måden, du stiller spørgsmål på, bestemmer hvilket svar, du får. Og måske vigtigere, den virksomhedskultur, du gøder med dine spørgsmål, afgør kvaliteten af dine løsninger.

Nøglen er at spørge ydmygt

Edgar H. Schein har defineret begrebet ydmyg spørgen.

Ydmyg spørgen er baseret på følelsen af Her-og-Nu ydmyghed: Her-og-Nu ydmyghed er den følelse, som vi oplever, når vi i øjeblikket er afhængige af hinanden.

Et eksempel: Du står i en situation, hvor du har brug for dine medarbejderes viden, eller at de gør noget for dig, for at du kan løse en bestemt opgave. I det øjeblik har dine medarbejdere valget – eller magten – til at hjælpe dig. De kan vælge, om de vil hjælpe dig godt eller dårligt – eller slet ikke.

I den situation er du reelt afhængig af dine medarbejdere, men vil du gøre dig afhængige af dem? Det valg træffer du i det øjeblik, hvor du vælger, hvordan du vil bede dem om hjælp, eller om du vil bede dem om hjælp.

For den studerende, den unge og nyligt ansatte kan det være mere naturligt at spørge ydmygt og lytte aktivt. Det er straks sværere i et team af ligestillede med en fælles, måske lang, historik, med kendte roller, ansvarsområder og vaner. Det er svært, fordi vi ofte antager, at vi ved, hvordan de andre tænker, føler, handler og reagerer. Og derfor glemmer vi at spørge.

Hvis du kan nikke genkendende til dette dilemma? Så har jeg et fif:

Betragt dine medarbejdere som kunder

Jeg er ganske sikker på, at du agerer og spørger ydmygt, når du har møder med dine kunder. Her betaler det sig at stille spørgsmål, være tålmodig, langsom og forstående, fordi du ved, at det giver det bedste resultat – for dig, når du skal skræddersy løsningen, og for dine kunde, når hun modtager dit produkt – og ikke mindst for jeres fremtidige relation. Du ved, at kunden oplever, at hun bliver respekteret og føler sig forstået, og ikke mindst, at hun opbygger tillid til dig, dine beslutninger og dine løsninger. What’s not to like?

Faktum er, at du kan vække den samme velvillighed, respekt og tillid hos dine medarbejdere!

Du skal bare spørge. Ydmygt.

Sagen er, at vi er afhængige af hinanden, når vi knokler for at skræddersy de rigtige løsninger til vores kunder. Det betyder at, relationen bliver altafgørende.

Det er dit ansvar at opbygge en god relation, der giver dine medarbejdere mulighed for at give dig præcis de svar og de løsninger, som du drømmer om – og som dine kunder drømmer om. Den gode relation giver tryghed til at tale, og resulterer i en åben, opgaveorienteret kommunikation.

Her- og-Nu ydmyghed kan være afgørende

… for dig og din succes, og for dine medarbejdere og virksomhedens succes. Vil du lære mere om ydmyghed og spørgeteknikker, så du får nemmere ved at engagere dine medarbejdere i vigtige forandringer? Så tag med på Master Class i Handlingsledelse.